Jaktvapen för nyblivna jägare

20 oktober 2020
patrick pettersson

För att få syssla med jakt i Sverige måste man ha en jägarexamen och även varje år betala en statlig viltvårdsavgift som gör att man blir berättigad till ett jaktkort. Men man kan även i vissa fall få jaga utan examen, men då under uppsikt och tillsammans med någon annan som har en godkänd jägarexamen. Detta kallas uppsiktsjakt.

Man kan inte bara ge sig ut och jaga var som helst. Man måste först få tillstånd av ägaren till marken. Vilka djur man får jaga och skjuta är det regeringen som bestämmer. De beslutar även om vilka tidsperioder man får jaga och även hur många djur som får skjutas varje år. 

Vanligtvis är jaktsäsongen under höst och vinter och varierar beroende på var i landet man befinner sig. Ibland finns det även särskilda regler om när på dygnet man får jaga. Man får exempelvis inte skjuta älg nattetid.

 

Klädseln är viktig

För att kunna jaga behöver man ett bra jaktvapen och ammunition. Men även klädseln är viktig. Man behöver till exempel ordentliga skor, kängor eller gummistövlar när det är vått i markerna. Kläderna kan med fördel vara vattentäta men de bör ändå vara av ett material som andas. 

Hörselskydd är också ett måste för att förhindra skador på hörseln. Det kan även var bra att ha en kikare så att man noga kan studera viltet innan man skjuter. Man vill inte avliva ett djur som man inte får jaga.

Jaktvapen finns att köpa både nya och begagnade. Som en nybliven jägare kan det många gånger vara bra att satsa på ett begagnat då detta är billigare. Man kanske ännu inte vet hur mycket man kommer att jaga. Det spelar ingen roll om vapnet är tungt, då det är viktigt att man som ny jägare tar tid på sig för att kunna avlossa genomtänkta och säkra skott. 

Fler nyheter

07. november 2023

Vad är CrossFit